Recept: Zdravý, slaný mandľový chlebík
Ak je Vaša strava nízko sacharidová, niečo ako paleo či ketogenická diéta, a hľadáte vhodný a dobrý recept na chlebík, z ktorého nemusíte mať výčitky alebo nezaťaží Váš organizmus, tak si týmto receptom určite prídete na svoje.
Tento recept je jednoduchý, rýchly a nebudete sa s ním babrať pól dňa.
Ja osobne som dlho hľadala, skúšala a skúšala, odsypala, prisypala, pridala, odobrala a vzniklo z toho toto:
Je naozaj vynikajúci. Mäkkučký, voňavý a naozaj veľmi chutný. Je vhodný aj k slaným nátierkam aj sladkým. Ako normálny klasický chlieb, na ktorý ste zvyknutí.
Ingrediencie:
- 200g mandľová múka
- 2 vajíčka
- 60g čerstvé maslo
- 230g tvaroh
- 1/2 čajovej lyžičky sóda bikarbóna
- 1 čajová lyžička morská soľ
- 2 čajové lyžičky mletá rasca
- celá rasca na posypanie
Postup:
1. Všetky ingrediencie zmiešame a rozmixujeme ponorným mixérom. (Ja pridávam do cesta ešte aj celú rascu podľa mojej chuti)
Predtým môžete maslo roztopiť, aby sa s ním lepšie pracovalo. Na Slovensku je celkom ťažko zohnať mandľovú múku, takže odporúčam zájsť do nejakých bio obchodov, kde ju nájdete. Kúpite ju tam za pomerne vysokú cenu, a pritom si aj tak nemôžete byť 100% istý, že sáčok s mandľovou múkou nebude "náhodou" doplnený aj nejakou inou múkou. Takže riešením môže byť namlieťsi múku z mandlí. Pozor! Žiadne solené ani pražené mandle.
Tip: Dobrú mandľovú múku kúpite v rakúskom Hoferi. Sáčok 200g mandľovej múky za cca 2EUR.
2. Hmotu vložíme do formičky na chleba a posypeme celou rascou.
Ak nemáte na chleba žiadnu vhodnú formičku, vytiahnite plech a na papieri na pečenie vyformujte z hmoty tvar chlebíka a hotovo. Vami vyformovaný tvar chlebíka sa počas pečenia moc nezmení.
3. Vložíme do rúry vyhriatej na 150 stupňov. Prvých 30 minút pečieme na teplote 150° a ďalších cca 10 minút zapečieme kôrku na 200°.
MŇAM!
Prajem vám dobrú chuť a nech vám padne na úžitok! :)
Ak sa Vám recept páči a chlebík sa Vám vydaril veľmi ma potešíte, ak mi o tom dáte vedieť a napíšete mi. :)
Ak sa Vám recept páči a chlebík sa Vám vydaril veľmi ma potešíte, ak mi o tom dáte vedieť a napíšete mi. :)
Dobry den, tiez hladam dlho recept na chlieb z mandlovej muky. Vas som nasla nahodou, a dnes ho vyskusam. Len mam otazku, aky tvaroh ste pouzili, zijem wo svajciarsku tak ab y som si vedela akymam presne kupit. Dakujem
OdpovedaťOdstrániťDobrý deň, použila som konkrétne Olešnický tvaroh premium.
Odstrániťuž sa papá
OdpovedaťOdstrániťNech padne na úžitok! Dobrú chuť! :)
OdstrániťChlebík je úžasný,robila som ho z hrudkového tvarohu aj z jemného oba dva sú dobré. Myslím že maslo stačí polovičná dávka.
OdpovedaťOdstrániť