Zdravá krúpová polievka

MŇAM! Krúpová polievka mi pripomína detstvo. Ako dieťa som vyrastala na starkiných a maminkiných polievkach, a tak mi často stačia aj ako náhrada hlavného jedla. Sú plné enzýmov a vitamínov, zasýtia a samozrejme skvele chutia.



Poďme sa pozrieť na jačmenné krúpy z hľadiska ich výživovej hodnoty.
Jačmenné krúpy sú veľmi výživná a zdravá záležitosť a mimochod, aj veľmi lacná. Krúpy obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín K, E, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, meď, omega-3 aj 6 nenasýtené mastné tuky, obsahujú tiež veľa vlákniny a majú detoxikačné účinky. 

Krúpky môžete použiť namiesto ryže ako prílohu k mäsu, uvariť z nej krúpkovú kašu tzv. fučku, alebo maju najobľúbenejšiu krúpkovú polievku. Takto ju pripravujem ja.

ZDRAVÁ KRÚPOVÁ POLIEVKA

Budeme potrebovať:
- 250g jačmenné krúpy (stredná veľkosť)
- mrkva
- petržlen
- zemiaky
- cibuľa
- cesnak
- slaninka/klobása/údené mäsko 
- soľ
- chilli
- bobkový list
- čierne korenie
- olivový olej



Postup:

1. Krúpy namočíme do vody a necháme, aby zmäkli. Ak máte čas polhodinu nechajte polhodinu ak hodinu, tak hodinu a ak iba pár minút nič sa nestane, dojdú pri varení v hrnci.


2. Načistíme a na kocky nakrájame zeleninku. Na olivovom oleji osmažíme cibuľu, cesnak, slaninku a klobásku.


3. Zalejeme vodou tak do pól hrnca, pridáme nakrájanú zeleninku a krúpy.

4. Dochutíme soľou, jedna chilli paprička, čierne korenie, a také 3 bobkové listy.



5. Necháme variť, kým všetko nezmäkne, hlavne krúpy. Potom do hrnca dolejeme vodu doplna, necháme zavariť.

6. Na záver už len podľa chuti prípadne dosoľte alebo môžete rovnako pridať ocot, ak chcete polievku nakyslo.











Komentáre